​Succes med stiklingeformering

Artikelen er skrevet af Frank Dorsey og oversat af Klaus Hansen, som også har skrevet fodnoterne (1995)

Disse instruktioner er især skrevet til dem, der ikke tidligere har forsøgt sig med stiklingeformering og derfor kun har et begrænset udstyr. Hvis du har et opvarmet væksthus eller en formeringsbænk, men aldrig har forsøgt at få rod på rhodo­dendronstiklinge, vil du være bedst tjent med at bruge en af de mange bøger om rhododendron, hvor de nøjagtige anvisninger findes.

Hvilket udstyr skal bruges?

​Du skal bruge en ren plastpotte. En rund 15 cm potte kan bruges og kan rumme et halvt dusin små stiklinger. De flade 'azaleapotter' er bedst, men de høje kan også bruges. Blanding: 50 / 50 (tør vægt) af sphagnum (densædvanlige tørvesmuld) og Perlite 2.

Du får brug for et vækst­hormon til træagtige vækster. Det mest brugte er i pulverform, men der er også andre, blandt andet de flydende, som Dip'n Grow. Du får brug for en ren plastpose 3, der er stor nok til at rumme potten med stiklinger, elastik og etiketter til mærk­ning af de forskellige sorter.

​Værktøj?

​Et skarpt værktøj: Det skal være skarpt. En meget, meget skarp kniv 4 (dem med udskiftelige blade er gode) eller et barberblad.

Nu tager vi fat på at udvælge formeringskvistene. Vælg sorter, der er lette til rodsætning, enten arter eller hybrider. Som hovedregel er de småbladede lettere end 'Anna Rose Whitney' eller 'Trude Webster' 5. Williamsianum-hybrider er almindeligvis 'samarbejdsvillige'.

('Bow Bells', 'Dormouse Group' og 'Cowslip')-og dem med

'forrestii repens-blod' i sig- ('Elizabeth', 'Carmen Group' og 'Ruby Hart' 6).

​Der er naturligvis snesevis af den slags hybrider. Rhododendron impeditum er muligvis den letteste blandt arterne. Ikke kun er de småbladede de letteste at få rod på, men de optager også mindre plads. Du kan prøve med 5 eller 6 forskellige i en enkelt potte.

Det er vigtigt, at stiklinge bliver skåret, når de er saftspænd­te og fyldt med fugtighed. Dette er normalt intet problem. Men hvis der har været tørke, vandes planten dagen før du tager stiklinger. Stiklingerne skal være af samme års vækst og de skal være smidige, således at de kan bøjes i en 90 graders vinkel. Hvis de er så stive, at de ikke kan bøjes uden at knække, er de muligvis for 'modne' og vil ikke udvikle rødder. En anden indikator, der dog ikke skudsikker, er kvistens farve. Efterhånden som træet modnes, bliver det mørkere og almindeligvis brunlig. Kvistens farve skal være mat og normalt hvid til lys grøn.

Prøv at tage stiklingenerne fra opadvendte grene. Dem fra sidegrene vil ikke stå op i potten og bladene kan komme til at røre ved gromediet, hvorved der skabes mulighed for sygdomme.

Stiklinge fra unge planter er mere tilbøjelig til at slå rod end dem fra ældre planter. Hvis du ikke regner med at bruge kvistene straks, kommes de i en plastpose og lægges i køleskabet eller sættes i vand, som om det var en buket afskårne blomster. Glem ikke at mærke dem, enten ved at skrive navnet på en af de nederste blade eller ved at fastgøre en plastetiket.

Mediet klargøres, ved at blande de to komponenter i tør tilstand, og tilsætte vand (gerne varmt), indtil du har en fugtig, men smuldrende blanding. Fyld blandingen i plast­potten og tryk det til (men ikke for hårdt), så der bliver en lige overflade et par cm under kanten af potten.

Forbered så kvistene, ved at skære lige under en bladmar­kering (det er der, hvor kvisten er groet ud af grenen eller hvor der er en lille forhøjning). Brug derefter en skarp kniv til at fjerne en smal strimmel af barken på den yderste cm af kvisten. Formålet er at blotlægge et stort areal af vækstlaget, hvor der kan ske roddannelse. Fjern alle blade, undtagen de yderste fire.

Hvis bladene er beskadiget, eller for store, eller vil kunne komme til at røre ved gromediet, afkort dem da, så der kun er en tredjedel tilbage. Hvis dine kviste har blom­sterknopper, så fjern dem. Hvis kvistene er snavsede, skylles de i vand.

Nu fyldes noget af væksthormonet i låget til beholderen. Dyp den tilskårede del af kvisten i produktet. (Det er bedre end at dyppe direkte i beholderen, det kunne bringe snavs ned i beholderen 7). Ryst evt. løst pudder af. Tryk så et hul med en pind i mediet og sæt stiklingen ned (Hvis du ikke laver et hul først, strejfer du hormonet af). Tryk blandingen til omkring kvisten. Fortsæt med så mange stiklinger, som potten kan rumme og tænk på, at der skal være plads til at rødderne kan udvikle sig.

Vand nu grundigt. De billige sprayflasker er gode hertil samt til mange andre haveformål. Sæt nu det hele i en ren plastpose og saml posen over kvistene med en poselukker. Bind en elastik omkring pottens kant, for at hindre konden­svand i at løbe ned ad pottens side.

Hvor vil du placere din potte med stiklinge?

Ideelt skulle der være godt lys men ikke direkte sol og blandingen skulle være ca 22º C . En øst- eller vestvendt vindueskarm 9 i et opvarmet rum ville umiddelbart forekom­me ideelt. Uheldigvis er de fleste vindueskarme meget koldere, end rumtemperaturen. 

Radiatoren er ofte anbragt under vinduet. Måske kan du anbringe potten over radia­toren, således at potten er i niveau med vinduet. Men det vil stadig være bedre at anbringe potten under et lysstof­rør (bedst med 10 cm afstand mellem røret og toppen af bladene).

Stiklingerne behøver faktisk ingen pleje, indtil de har slået rod. Det kan tage 3 til 4 måneder. Se lejlighedsvis efter, om der danner sig svamp, eller om nogen af stiklingerne er døde. Fjern samtlige døde kviste. Hvis der er svamp, handles hurtig ved at sprøjte med Benomyl eller et tilsvaren­de svampemiddel.

Bliv ikke for begejstret hvis du ser nyvækst, det betyder ikke nødvendigvis, at der er roddannelse. Vent mindst to måne­der, før du checker for roddannelse. Du kan gøre det ved forsigtig at trække i stiklingen, eller pirke i mediet omkring stiklingerne, for at se efter rødder. Vær i alle tilfælde forsigtig, så rødderne ikke bliver beskadiget. Hvis du har haft succes, luk da potten til igen og lad den være indtil slutningen af februar. (det kan være, at der skal vandes). Derefter kan du plante om i individuelle potter, hvor du bruger den samme 50 / 50 blanding. Vand med kvart styrke af en flydende gødning, dæk til med plastposer (men lad dem stå lidt åben) og vent til vejret bliver varmt nok til at sætte planterne udenfor 10.

Oversætterens noter:

  • 1) Gengivet efter Vancouver Chapter of the ARS Newsletter Nov. 1990.

  • 2) Granulat, som gør blandingen mere luftig.

  • 3) Klart plast naturligvis.

  • 4) Skalpel.

  • 6) Storbladede amerikanske sorter.

  • 7) Hos os vælges bedst nogle af de repenshybrider, der er beskrevet andetsteds.

  • 8) Ved at tage en lille portion fra, undgår man at snavse den resterende del til. Hæld ikke resten tilbage i beholderen.

  • 9) Det, bygningshåndværkere kalder vinduespladen.

  • 10) De skal beskyttes mod frost, indtil efteråret fremkalder en naturlig afhærdning.

Firma:

​Klaus Hansens planteskole

CVR: 60215553

INSEKTER I

RHODODENDRON

Adresse:​

​Skandrups Alle 60

Hareskovby

3500 Værløse

Furesø Kommune

Kontakt:​

Tlf.: 44 98 95 61

Mail:   klaus34hansen@gmail.com