Sjældne planter

Enkelte botanisk interesserede har altid været på jagt efter planter, der kun findes ganske få af. Det bizarre kan spille en rolle. Det kan være planter, der blomstrer meget sjældent. Arterne er 'uforfalskede' i modsætning til hybriderne, som jo er fremstillet med profit for øje. Der er her tale om en polarisering, hvor hybridernes blotte eksistens får arterne til at fremtræde mere hellige i artssamlerens bevidsthed.

Dr. Livingstone?

Der hænger dramatiske beretninger ved enkelte arters opdagelse i det forrige århundrede. Det giver naturligvis et ekstra 'pift' til samlerens oplevelse af netop denne busk. Dr.livingstone blev udsendt  som missionær. angiveligt overtalte han kun to negre efter flere års forsøg. Derefter helligede han sig helt geografiske undersøgelser. Især afrikanske floders løb og udspring. En del plantesamlere blev udsat for kanibaler, ikke kun i Afrika men også i  Kina. Den slags fik europæere til at antage, at de sort nærmest var  en slags dyr.

For mange blomster

De nye generationer af rhododendronhybrider, der nu ruller over Nord -og Vesteuropa, er ofte så blomsterrige, at de ikke længere kan kaldes smukke. For mange blomster skjuler til tider løvet helt.

Som sild i en tønde

Blomsterne sidder til tider så tæt, at de slet ikke kan folde sig ud. Sådan en kæmpe farveklat kan være uskøn og smagløs. Hver enkelt blomsterstand bør have en synlig kontur, løvet må gerne virke som indramning. Der opnås et smukkere syn, hvis man udtynder blomsterknopperne i marts eller april.

Nyvæksten

Kviste, som skal forsyne udsprungne blomster med vand, vil som regel først udvikle nyvækst, når blomsterne er ved at visne. Mange af de nye hybrider har blomsterknopper for enden af hver eneste kvist. Den smukke kontrast, der opstår mellem blomsterne og nyvæksten fra de kviste der ikke bærer blomster, mistes, hvis der ikke findes kviste uden blomster. Fjerner man blomsterknopperne fra en kvist, fremskyndes dannelsen af nyvæksten. I tilgift fås lidt ekstra vækstkraft. I store planteskoler fjernes alle blomsterknopper på rhododendron inden de springer ud. Det bruges naturligvis ved planter der skal blive til levering til efteråret.

Er de nu hårdføre?

Mange rhododendron fra De Britiske Øer er ikke egnede til vore hårde vintre. De rhododendron, der kun tåler 18 graders frost, er ikke værd at dyrke i Danmark. Som det fremgår af beskrivelserne, tåler de nye sorter mellem 22 og 24 graders frost, uden, at man behøver at give afkald på nogen kvalitet.

Læ fremfor alt

En forblæst vokseplads er ikke egnet for rhododendron. Perfekt læ gør planterne i stand til at tåle mere frost i længere tid. Derfor må de frostgrader, der følger med beskrivelserne, tages med lidt forbehold. En uheldig placering kan medføre frostskader uden, at det har været særligt koldt.

Det betyder naturligvis, at de haveejere, der kun kan byde på en åben placering, må gå efter særligt hårdføre planter. Lægivende, stedsegrønne hække er bedre end store træer der mere hører til i parker og skove.

Azalea = løvfældende rhododendron

Mange er ikke opmærksom på, at azalea ikke er en slægt, men et dansk navn for løvfældende rhododendron. Botanikerne er til stadighed i gang med at ændre navnene på rhododendron, og intet tyder på, at de nogensinde bliver færdige.

Delvis stedsegrøn

Bestemte arter og hybrider beholder kun en del af løvet om vinteren. De mest kendte i denne gruppe af rhododendron er de japanske azalea. De meget storblomstrende tåler næsten ingen frost, de anvendes derfor som indendørs planter. De hårdføre sorter mister meget løv i en streng vinter.

Den japanske Rhododendron kiusianum er ophav for mange hundrede hybrider. I den japanske provins, Korume er kiusianum blevet hybridiseret i flere hundrede år, så det i dag er noget uvist, hvordan den oprindelige art ser ud.​

Firma:

​Klaus Hansens planteskole

CVR: 60215553

INSEKTER I

RHODODENDRON

Adresse:​

​Skandrups Alle 60

Hareskovby

3500 Værløse

Furesø Kommune

Kontakt:​

Tlf.: 44 98 95 61

Mail:   klaus34hansen@gmail.com