RHODODENDRON WARDII

Subgenus og Section Hymenanthes,

Subsection Campylocarpa.

Blomstringstid:   maj​

Opkaldt efter plantesamleren

FRANK KINGDON-WARD, 1885- 1958.

Synonymer: astrocalyx, croceum, gloeblastum, litiense, oresterum, prasinocalyx.

Blomsten er gul, creme eller hvid, med eller uden karmoisinrød plet i blomsterbunden. Åben skål / klokke formet, 2 til 4 cm i diameter. Til tider svagt duftende.

Bladene er 3 til 12 cm lange og 1,8 til 6,5 cm brede. Over og under side er glat og hårløs. Nyvæksten er blålig grøn. Største højde i naturen er 0,9 til 7,6 m. Kingdon-Ward kaldte wardii, meget humoristisk, for 'Den Gule Fare' på grund af det uigennemtrængelige krat den danner. Findes både med åben og kompakt vækst. Forekommer naturligt i Yunnan, Szechwan og det sydøstlige Tibet, 2700 til 4300 m. Tåler -18 til -21º C. En kendt form findes under indsamlingsnummer L & S 5679, som klarer sig smukt mange steder i Danmark og det sydlige Sverige. Trives bedst i halvskygge. R. litiense har mistet sin status som særskilt art, og er nu placeret som wardii.

Navnet betyder 'fra Li-ti-pingbjergene', Yunnan. David W. Goheen fra Washington har studeret R. wardii, der hvor de gror. Han er kommet til den konklusion, at wardii ikke har nogen plet eller tegning i de øverste kronblade, men at de 'wardii-lignende' planter med plet er hybrider med R. uvariifolium. Hans argument er, at 'wardii' med plet kun findes der, hvor uvariifolium kan findes. Som Coheen selv understreger, kan der naturligvis være tale om et resultat af en tilbage-krydsning til wardii, men altså immervæk en hybrid.​

Ejere af den type wardii behøver ikke at fortvivle, naturen er fyldt med hybrider. Den øverste bladtegning viser bladoversiden. Tegningerne er ikke målfaste, visse dimensioner fremgår af teksten. de firkantede udsnit viser overfladen under lup. Kingdon-Ward tog til Shanhai som lærer. Sprang fra i utide, da han blev hyret af A. K. Bulley, idet Bulleys tidligere plantesamler, Forrest, hellere ville arbejde for J.C. Williams fra Caerhays Castle, Cornwall. Det var nøglen til Kingdon-Wards karriere, som han selv mente han var 'født til'. Det blev til 22 ekspeditioner fordelt på 45 år. Til trods for hans udtalte angst for højder, bevægede han sig i de bjergrige, ensomme og vilde egne uden tøven. Den 15. august 1950 overlevede Kingdon-Ward og hans kone, Jean, med nød og næppe et alvorligt jordskred på grænsen af Assam og Tibet.

Hans fængslende og inspirerende artikler og 25 bøger kan meget vel have lige så stor betydning for kendskabet til sjældne planter, som hans omfattende indsamlinger.

Den mangeårige formand for Rhododendronforeningen, Bjarne Leth Nielsen, nævner i en artikel i det svenske 'Rhodobladet':

"Datidens indsamlere opholdt sig årevis i felten; disse ensomme vesterlændinge med lokale hjælpere.

De har haft en mental kaliber af usædvanlig art, givetvis forankret i deres botaniske interesse og en viktoriansk loyalitet, overfor den stillede opgave ".​

Firma:

​Klaus Hansens planteskole

CVR: 60215553

INSEKTER I

RHODODENDRON

Adresse:​

​Skandrups Alle 60

Hareskovby

3500 Værløse

Furesø Kommune

Kontakt:​

Tlf.: 44 98 95 61

Mail:   klaus34hansen@gmail.com