Williamsianumhybrider

Rhododendron williamsianum​

Royal Botanic Gardens

markerede sig i 1916 med den første brugbare williamsianum hybrid, 'Temple Belle', den frøbærende part var orbiculare. Valget af to arter med runde blade, må være mere end et tilfælde. Man kan tænke sig, at overgartneren ønskede sig en hybrid af williamsianum uden at miste de runde blade.

Måske føltes det mere overkomme­ligt at krydse to arter hvis blade lignede hinanden.

​​

Rhododendron williamsianum

​Tegning af Poul Juul 1972

​I 1916 blev den navngivet som grex-type, som før nævnt vil det sige, at alle frø­planter fremkommet på samme vis, bærer dette navn. Fremgangsmåden var helt normal på den tid. Sådanne planter var og er naturligvis ikke helt ens. Senere kom ønsket om helt ens planter. Dette kræver vegetativ formering af hybrider (Dvs. stiklinger, podninger eller meristem­formeringer -men ikke fra frø ).

Efterhånden som podning og stiklinge­formering blev almindelig, blev det naturligt at skære for­­­­ ­­ merings kviste fra udvalgte og særligt smukke sorter. På denne måde finder der en udvælgelse sted, mange år efter navngivning af en grex-type. Williamsianum hybrid­erne har forlængst vundet varig indpas i Danmark. Men 'Temple Belle' blev kun for de få med 'grønne fingre' og milde vintre. Rothschild fulgte op med 'Bow Bells' i 1935 ('Corona' X williamsianum) .

Aberconway 1850 – 1934

​Lord Aberconway kom i 1937 med 'Cowslip', som er afkom af williamsianum X wardii. Heller ikke disse er generelt hårdføre nok til os, selv om den kan ses i nogle samlinger.

Den første hybrid der vandt indpas her, var D.G. Hobbie's 'Jackwill' ( Jacksonii X williamsia­num, 1944), som tåler - 23º C. Denne sort pryder rigtig mange parker og haver, selv om den efter­hånden overgås af nyere og mere storblomst­rende williamsianum­hybrider med et bedre løv.

Det korte, hjerte­formede blad er karak­teristisk for williamsianumhybri­derne, men hos wardiihybrid­erne findes også de korte blade, men aldrig bronzefarvet nyvækst (krydsninger mellem Rhododendron wardii og Rhododendron williamsianum kan udmærket have denne rødbrune nyvækst).

Rhododendron williamsianum

Subgenus og Section 

Hymenanthes,

Blomstringstid: maj

Tåler ikke danske vintre ! 

Subsection Williamsianum

Opkaldt efter en engelsk gartner, John Charles Williams, ved Caerhays Castle, Gorran, Cornwall,(1861-1931).

Opdaget af E. H. Wilson i 1908, hvis billede ses nedenfor.

​Ernest Henry 'Chinese' Wilson (15 February 1876 – 15 October 1930), bedre kendt som E. H. Wilson, opdagede over 2000 plantearter i Asien og fik opkaldt 60 efter sig selv.

Blomsten er lys rosa, klokkefor­met, 3 til 4 cm lang, 1,3 til 4 cm i diameter.2 til 3 enkeltblomster i hver blomsterstand, sjældent 5. 5 kronblade, til tider 7.

Bladene er 1,5 til 4,2 cm, 1,3 til 4 cm brede, næsten runde, hjertefor­mede, glatte og hårløse på begge sider.

Nyvæksten er meget attraktiv skin­nende som glat bronze, til tider næsten chokoladebrun. Meget tæt forgrenet.

Gror bedst i fuld sol. Forekommer naturligt kun på en lokalitet, bjer­get Wa-shan i det vestlige Szech­wan, 2400 til 3000 m.

Største væksthøjde i naturen 60 til 150 cm.

Rhododendron williamsianum har uheldigvis meget tidlig nyvækst.

Derfor er den kun egnet for kystnære områder. Den klarer sig bedst under tætte, stedse­grønne træer. Men om sommeren skal den også have sol i flere timer daglig,

derfor må der heller ikke være for mørkt og skyggefuldt. Næsten færdige, nye blade kombineret med 6ºC frost slår næsten planten ihjel ! Der bliver i hvert fald ingen blomster året efter. Williamsianums hybrider blomstrer ofte langt senere.

Rhododendron 'Gatendirektor Rieger'

Denne williamsianumhybrid fra Dietrich Hobbie er ved et held blevet tetraploid (Med fire cromosomsæt) Alle plantens dele er derved blevet væsentlig større end forventet. 

De næsten runde blade bidrager også til denne plantes meget store popularitet.

​​

Firma:

​Klaus Hansens planteskole

CVR: 60215553

INSEKTER I

RHODODENDRON

Adresse:​

​Skandrups Alle 60

Hareskovby

3500 Værløse

Furesø Kommune

Kontakt:​

Tlf.: 44 98 95 61

Mail:   klaus34hansen@gmail.com